Restobaras „Kablys“

Restobaras „Kablys“: kur hipsteriai barzdočiai dūmoja.

Nuotrauka iš „Facebook“

Trumpai

Aplinka: nemenkų gabaritų buvę geležinkeliečių kultūros rūmai šiandien yra virtę savotišku Naujamiesčio „pramogų centru“, kur po vienu stogu glaudžiasi pankai, skeitparkas, giros darykėlė, hostelis, klubas ir restobaras, sugebėjęs stilingai sujungti šeimyninio restoranėlio, sporto baro, sovietinės architektūros (oho, kokios kolonos!) ir valgyklos detales.
Aptarnavimas: kaip pasiseks. Neoliberalioje aplinkoje – neoliberalios nuotaikos, tad tikėtis, kad čia apie tave bus šokinėjama kaip apie auksinį klientą – neverta. Kita vertus čia jaučiama atsipalaidavimo dvasia leidžia komfortabiliai jaustis ir virtuvės darbuotojams, ir klientams.
Publika: restobarą „Kablys“ drąsiai galima vadinti Naujamiesčio (ir ne tik) hipsterių bažnyčia. O kai už kelių žingsnių įsikūrusiame kultūros baras „Kablys“ vyksta renginiai, barą šturmuoja įvairiausių subkultūrų atstovai: nuo techno mėgėjų iki metalistų. Paprastai pastarieji išgeria visą pilstomą alų – kiek jo bebūtų.

Nuotrauka iš „Facebook“

Muzika: pirmenybė teikiama kokybiškai elektroninei muzikai, tačiau kuomet čia savo įrašus pademonstruoti užsuka selektoriai (ir neretai –gana garsūs vietinės scenos veidai), galima mėgautis skoningai parinkta muzikos mišraine: nuo regio ir repo.
Alus: barmenai tau paslaugiai įpils alaus iš dešimties kranų: gali rinktis tarp tokių „maistryminių“ vardų kaip „Amstel“ ir „Heineken“ ar „Murphy’s“ ir „Tucher“, tačiau gali išmaukti ir sostinės baruose rečiau surinkamų rūšių – „Stella Artois“ ar „Peroni“.  Alaus kainos čia prasideda nuo 3,3 eur (už pusės litro bokalą), ir tai, žinoma, nėra džiuginanti detalė. Vietos aludarių vėliavą čia neša „Vilkmergė“ bei „Raudonos plytos“.

Nuotrauka iš „Facebook“

Maistas: didysis ir itin populiarus restobaro koziris – sekmadieniniai ilgieji pusryčiai (brunchas).  12 eurų už galimybę sekmadienį penkias valandas neatsikelti nuo stalo atrodo tikrai viliojančiai, tad nenuostabu, kad vietos rezervuojamos gana greitai (tik tokią lietingą vasarą lauko terasa su egzotiškais  vaizdeliais neišnaudojama pilnu pajėgumu). Kitokia situacija yra darbo dienomis – dienos pietūs, jei tik nesi programuotojas su virš debesų užkelta alga ar muilo burbulų investuotojams į akis pripūtęs startuolio kūrėjas, neatrodo įkandami, nors skamba viliojančiai: virtuvė, priklausomai nuo dienos, kaip pagrindinį patiekalą gali pasiūlyti ir ravioli su elniena (4,2 eur), ir „fish and chips“ (4,4 eur), ir strogonovietišką jautienos troškinį su bulvių koše (4,2 eur) ir t.t, ir panašiai, tačiau pridėk dienos sriubą (įprasta jos kaina 1,6 eur) ir į šešis eurus vargiai įtilpsi. O jei taip dar kavutės ir deserto? Reikia pažymėti, kad restobaras gali pasiūlyti ir visą puokštę meistriškai pagamintų mėsainių, kurių kainos prasideda nuo šešių eurų ir ropščiasi aukštyn – pamaloninti skrandį tikrai gali, tačiau turi nepamiršti įvertinti savo kišenės galimybių.

Nuotrauka iš „Facebook“

„Mėmelio žirafos” sako: 3 iš 5 balų. Prie maisto išties sunku prikibti (nors vertinant restobaro geografinę padėtį bei vaizdelį pro langus – kainos atrodo ženkliai „užlaužtos“), tačiau sprendžiant pagal atsiliepimus socialiniame tinkle, kartais gurmanų laukia ir nusivylimas. „Žirafų“ testuotojai maistui gali parašyti aukštus balus, tačiau su alumi yra kitokia situacija – kelis kartus yra tekę ištraukti nelaimingą „loterijos bilietą“, kuomet į bokalą sukliuksėdavo parūgęs alus.

Nuotrauka iš „Facebook“

Išsamiai/Kontaktai

Galbūt atrodo juokingai, tačiau kalbant apie restobarą „Kablys“ į galvą piršte peršasi palyginimai su garsiąją sostinės „Stiklių“ imperija – savo laiku atsirado žmonių, patikėjusių, kad sostinės senamiesčio skylėje (o būtent taip prieš beveik trisdešimt metų ir atrodė Stiklių gatvė) galima sukurti traukos centrą, į kurį žmonės trauks valgyti, gyventi ir švęsti ištaigingas fiestas. Kas žino, galbūt „Kablio“ rūmai kažkada irgi taps tokia vieta, kur suksis elitas ir bus tiesiamas raudonas kilimas? Juk kiekviena karta turi savo simbolius, vietas ir ritualus. O ta karta, kuri eidavo į koncertus „Kablyje“ ir grūdinosi muštynėse su stoties chuliganais, o neretai lupdavosi ir tarp savęs jau tarp „Kablio“ sienų, šiandien perėjo į kitą lygmenį. Tiesa, būtu naivu tikėti, kad sužaidžia vien tik sentimentai, tačiau šiandien sostinės Naujamiestis auga sulig kiekviena diena, ant savęs tempdama paklodę iš kitų populiarių (ar jau praradusių buvusį populiarumą) sostinės vietų.

Nuotrauka iš „Facebook“

Kai prieš kelerius metus restobaras „Kablys“ atidarė duris, daug kas gūžčiojo pečiais. Midijos tokiame, rodos, užkampyje? Kas jas valgys? Tačiau kas vakarą prie „Kablio“ laiptų šurmuliuojantis būrelis gražaus jaunimo įrodė, jog žmonių, patikėjusių restobaro stoties prieigose sėkme, rizika pasiteisino.

Nuotrauka iš „Facebook“

Įdomiausia, jog toje pačioje vietoje, kur dabar virtuvėje gimsta patiekalai, o barzdoti hipsteriai mėgaujasi gėrimais, prieš daugiau nei dvidešimt metų pigų alų lakdavo sunkaus metalo mėgėjai – ne vieno koncertų lankytojo kūnas neatlaikęs milžiniškų apkrovų susmukdavo koridoriuose. Dabar gi situacija kardinaliai pasikeitė, ir tik kolonos bei alternatyvios scenos veteranai mena tuos laukinius laikus.

Nuotrauka iš „Facebook“

Adresas: Kauno g. 5, Vilnius

Internete:
FB: https://www.facebook.com/RestobarasKablys/